Општина Теарце го реализираше проектот за паркинг кај Манастирот во с. Лешок.

 

(02 Април 2021) На свеченото отворање на паркингот во Лешок присуствуваше министерот за локална самоуправа Горан Милевски, вицепремиерот Jупчо Николовски, градоначалникот на општина Теaрце Исен Асани, потоа Рамиз Реџепи (директор на Бирото за рамномерен регионален развој), Вицепремиерот Зоран Димитровски, Исмаил Ваити, претставници на KOM и други гости. Изградбата на овој простор за паркирање беше на барање на Општина Теарце и жителите на селото Лешoк. Општина Теарце се пријави до Бирото за рамномерен регионален развој и Владата смета дека овој проект е важен за развојот на овој регион и одобри средства. Сега на сите туристи кои ќе дојдат да го посетат манастирот во Лешок ќе им се обезбеди доволно паркинг простор и ќе ги опслужуваат потребите на специјалната болница за белодробни заболувања.

Од канцеларијата за јавно информирање на Општина Теарце.

Советот на Општина Теарце го одобри предлог бучетот на Општината за 2021.

 

 

Советот на Општина Теарце на 25.12.2020 со мнозинсто гласови го одобри предлог бучетот за 2021 на Општина Теарце. Бучетските податоци со предлог бучетот во целост се објавени во доленаведениот линк. Од канцеларијата за јавно информирање на Општина Теарце.

1. Предлог Бучетот на Општина Теарце за 2021 (МК) Download.

2. Propozim Buxheti i Komunes se Tearces per 2021 (AL) Download.

Прирачник за операторите кои подготвуваат храна за предучилишните и училишните установи

Организација на Потрошувачите на Македонија (ОПМ) во соработка со Агенцијата за хранаи ветеринарство (АХВ) во рамки на Програмата за заштита на потрошувачите на Владата на Република Северна Македонија за 2020 година, реализираше проект предвиден со Програмата и се изработенидва прирачника наменети за операторите кои приготвуваат храназа градинките и основните училишта, насловени како:

  1. Прирачник за оператори со храна во училишните установи
  2. Прирачник за оператори со храна во предучилишните установи - градинките

При изготвување на прирачниците беа земени вопредвид постоечките прописи за безбедностана храната, а дополнитепно се опишани постапките за добрите производни и добритехигиенски пракси кои треба да ги применуваат операторите за храна во ваков вид на објекти.Како прилози се ставени записи за добрите хигиенски пракси и добрите производни праксикои треба да ги водат овие оператори со храната.
При изготвување на прирачниците земен е во предвид и Правилникот за стандардите заисхраната и за оброците во основните училишта, донесени од страна на Министерството заобразование. Прирачниците содржат предлог на неделно мени, кое ги задоволува потребите на наведените групи, односно деца во предучилишните установи (градинки) и децата од основните училишта.

 

1. Барање за реализација на соработка. Download.

2. Прирачник за операторите со храна во предучилишните установи Download.

3. Прирачник за операторите со храна во Училишните установи (download).

 

ПОВИК ЗА ПОДДРШКА НА ДОМАЌИНСТВА ОД ОПШТИНA ТЕАРЦЕ ЗА ВОВЕДУВАЊЕ НА МЕРКИ ЗА ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ

 

 

ПОВИК ЗА ПОДДРШКА НА ДОМАЌИНСТВА ОД ОПШТИНA ТЕАРЦЕ ЗА ВОВЕДУВАЊЕ НА МЕРКИ ЗА ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ

1. ПОВИК ЗА ПОДДРШКА НА ДОМАЌИНСТВА ОД ОПШТИНA ТЕАРЦЕ ЗА ВОВЕДУВАЊЕ НА МЕРКИ ЗА ЕНЕРГЕТСКА ЕФИКАСНОСТ. Download.

2. Пријава за аплицирање Download.

3.Известување за продолжување на рокот за аплицирање (download).

________ Објава / Shpallje ___________

Општина Теарце потпиша договорот за започнување на градежните работи за реализација на патот во с.Одри, и тротуарот во с.Теарце и с.Слатино

 

Денес на дата 14 Октомври 2016 година, Гардоначалникот на Општина Теарце г.Исен Асани потпиша договор со Компанијата А.Д.„Пелагонија“ за реконструкција и асфалтирање на локалниот пат во село Одри и изградба на тротоарот на регионалниот пат Тетово – Јажинце ( почнувајќи од село Теарце до село Слатина). Општата сума на овој капитален проект е 13.936.088, 00 денари без ДДВ. Реализацијата на овој капитален проект се финансира од ИПА грантот на Европската Унија и се администрира според правилата на Светската Банка, преку министерството за Финансии. Ова се реализира преку програмата на MSIP-IPA-NCB-081-16, во соработка со општина Теарце. Овој проект претставува еден од најважните проекти која општина Теарце ги реализира во патната инфраструктура во селата на општина Теарце. Реализацијата на работите во терен ќе започнуват од крајот на идната недела и се очекува да завршуват во рокот предвиден во тендерската документација.
Од канцеларијата за информации на Општина Теарце.

Градоначалникот на Општина Теарце г. Исен Асани направи презентација на извештајот за реализираните работи во 2014/2015 година.

 

Градоначалникот на Општина Теарце на дата 19.12.2015, пред граѓаните на општина Теарце направи презентација на извештајот за реализираните работи во 2014 и 2015 година. Градоначалникот на Општина Теарце г.Исен Асани ја истакна перманентното определба на општината за подобрување на инфраструктурата на општина Теарце во сите негови населени места, инвестициите во образованието и училишта каде се реализирани и кои се во текот на реализацијата, инвестициите во економија, водовод и во сите други области за да го направиме општината Теарце, едно подобро место за сите жители на општина Теарце.

Извештајот за 2014/2015 година можете да го преземете тука со кликнување на овој линк.


Општина Теарце свечено го пушти во употреба локалниот пат во с.Непроштено.

 

Денес на дата (16.12.2015), на свечен начин стана инаугурацијата на локалниот пат во с.Непроштено, општина Теарце. Во инаугурацијата зедоа учество Градоначалникот на општина Теарце г.Исен Асани, претседателот на огранокот на ДУИ на општина Теарце г.Шабан Мемети, заменик Министерот за треанспорт и врски г.Ниметула Халими. Должината на овој локален пат во с.Непроштено е 2 километри и очигледно ќе го поправи движењенето на граѓаните на с.Непроштено. Ова капитална инвестиција која се промовираше денеска во с.Непроштено, претставува продолжување на многуте капитални инвестиции кои ги реализира во с.Непроштено, кои имат вредност од 780.000,00 евра. Во овој контекст треба да се истакнат капиталните инвестиции како што се инсталирањето на централното греење со биомаса во основното училиште на с.непроштено, изградба и поставување на цевките на мостот над реката која поминува во село Непроштено, како и многу други изнвестиции кои се со успех реализирани во село непроштено од страна на Општина Теарце.


Општина Теарце ја направи инагурацијата на тротуарите во село Пршовци и Глоѓе.

 

Денес на дата (16.12.2015), на свечен начин се промовираше завршувањето на градежните работи во изградбата на тротоарот долж село Глоѓи до село Пршовце. Во инаугурацијата зедоа учество Градоначалникот на општина Теарце г.Исен Асани, претседателот на огранокот на ДУИ на општина Теарце г.Шабан Мемети, заменик Министерот за треанспорт и врски г.Ниметула Халими и локалните медиуми. Должината на овој локален пат 4 километри и е финансирана од општина Теарце и граѓаните на овие населени места. Ова капитална инвестиција која се промовираше денеска во с.Глоѓи и с.Пршовце, претставува продолжување на многуте капитални инвестиции кои ги се реализирани во овие населени места, кои имат вредност од 150.000, 00 евра. Ова инвестиција очигледно ќе ја подобри движењето на граѓаните на овие населени места, но и на другите граѓани на општина Теарце.


Општина Теарце спроведе внатрешно оценување.

 

 

Се спроведе внатрешно оценување на администрацијата на Општина Теарце. За првпат вработените индиректно имаа можност да ги оценаат своите претпоставени, анонимно, во форма на гласање.

 

Премиерот Никола Груевски во посета на Општина Теарце.

 

Денес, на дата 24.Август.2015,во с.Непроштено се направи инаугурација на градежните работи за асфалтирањето на локалниот пат во ова село.
Инаугурацијата на работите ја направи Претседателот на владатата на Р.Македонија г.Никола Груевски и Градоначалникот на општина Теарце г.Исен Асани. Овој проект е инвестиран од владата на Репшублика македонија, имплементирана од Министерството за Транспорт и Врски, додека реализатор на работите е компанијата„ ЖИКОЛ“-Струмица.
Во почесниот говор градоначалникот на општина Теарце г.Исен Асани, му се заблагодари на владата за финансиската подршка на овој проект, која ја олеснува движењето на граѓаните, не само на ова населено место туку и на другите околни села.
Градоначалникот од Премиерот побара да се продолжи со реализација на проектите со кои аплицирал Општина теарце:
-Канализација
-Спортска сала
-Основно училиште во с.Непроштено.

Пемиерот Никола Груевски во својот говор истакна дека се поделени средства во вредност од 4.5 милиони евра за подршка на проектите од инфраструктурата во Полошкиот регион.
Од канцеларијата за информации на Општина Теарце.

 

Градоначалникот на Општина Теарце имаше работна средба со генералниот директор на канадската корпорација Трафор, и албанските министри во владата.

 

На дата 14.04.2015 година, под покровителство на градоначалникот на општина Теарце г.Исен Асани,во хотелот “Stone Bridge” . се оствари работна средба со г. Joachim Traband и г. Joachim Josef Platzelt, извршниот директор на Канадската коорпорација Trafor, како и високи преставници на владата на Република Македонија , и тоа заменик Министерот на владата г.Муса Џафери, министерот за економија Беким Незири, министерот за животна средина и просторно планирање г.Нуран Изаири и министерот за локална самоуправа Лирим Шабани. Ова работна средба се реализираше со посредство на г.Јетмир Арифи кој живее во Ст.Гален- Швајцарија.
На ова средба се презентираа постигнувањата на компанијата, можностите и методите за финасирање на проектите како и можностите за реализација на соработката во иднина.
Исто така во ова работна средба се презентираа можностите за инвестиција во општина Теарце.
Од канцеларијата за информации на Општина Теарце.  

 

Градоначалникот на Општина Теарце имаше средба со вице премиерот Муса Џафери и министерот за локална самоуправа Лирим Шабани во просториите на Општина Теарце.

 

Вчера на дата 14 Јануари 2015 година, во општина Теарце на работна службена посета беше зм.Министерот на владта на Р.Македонија г.Муса Џафери и министерот за локална самоуправа г.Лирим Шабани.
На средбата учествуваа општинските Советници  како и вработените во општината.
Тема на дискусијата беше функционирањето на локалната самоуправа, предизвиците, спроведување на законот за локална самоуправа, општинските приоритети за 2015 година и другите години.
Градоначалник направи едно резиме на општината, структура, активностите, извршената работа досега, и општинските приоритети за иднината.
Заедничката констатација беше дека централната власт и тој локален треба потесно да соработуваат, во смисол на поуспешна реализација на задолженијата и проектите во интерес на граѓаните.
Со посебен текст се потенцира проектот на канализацијата, која ќе се реализира во фази, како и изградбата на детската градинка.
зм.Министерот на владта на Р.Македонија г.Муса Џафери изјави дека ќе се залага за реализирање на приоритетните проекти на општина Теарце.
Од канцеларијата за информации на Општина Теарце.

 

Градоначалникот Исен Асани имаше работна средба со преставници на УСАИД и НВО во просториите на Општина Теарце.

 

Денес на дата 15.09.2014, со почеток во 11:00 часот во просториитена општина Теарце се одржа координативна средба  во склоп на проектото за пдобрување и модернизација на системот за наводнување на земјоделските посеви, во склоп на општина Теарце. Се дискутираше за потребите и можностите во ова област.
Во ова средба учествуваа: Градоначалникот на општина Теарце г. Исен Асани,преставниците на општина Теарце на одделението за локален  економски развој, преставници на УСАИД за експанзија на малите бизниси, преставник на НВО „ЦЕД“ и преставник на Милеуконтакт.
Од канцеларијата за информации на Општина Теарце.

Општина Теарце реализира капитална инвестиција во патната инфраструктура на с.Лешок.

 

Денес на дата 26.08.2104 година,во 11:00 часот на свечен начин се инаугурираше асфалтираниот пат во должина од 2.5 км во с.Лешок, општина Теарце. Ова инвестиција достигнува вредност од 200.000 евра. Асфалтираниот пат ја инаугурираа Градоначалникот на општина Теарце г.Исен Асани и Градоначалникот на општина Јегуновце г.Тони Коцевски. Оваа инвестиција претставува продолжување на капитални инвестиции во инфраструктурата што ја спроведува Општина Теарце во сите негови населби.
Од канцеларијата за информации на Општина Теарце.

Се реализира и последната фаза за изградба на водоводот на с.Нераште.

 

Градоначалникот на општина Теарце г.Исен Асани беше на посета во село Нераште праејќи ги работите кои се релизират во врска со водоводот во ова населено место. Од добиените информации од компанијата која реализира работата АКВ-Инвест, надзорниот односно одговорниот за реализирање на работите му конфирмираша на Градоначалникот и неговата екипа дека сите работи течеле добро, после санацијата на цевките на терен и моногу во една блиска иднина ќе се изврши генералното тестирање на мрежата на водата за пиење во село Нераште.
Од канцеларијата за информации на Општина Теарце.

 

Се реализира изградбата на патот во село Лешок.

 

Општина Теарце продолжува со капитални инвестиции во подобрувањето на патната инфраструктура за жителите на сите  села на Општина Теарце. Конкретно започна асфалтирањето на патот во село Лешок во должина од 2 км и широчина од 4 метри, која е витален интерес за сите граѓани на ова населено место и пошироко од причина што во ова село се наоѓа болницата за Пнеумологија и Манастирот.
Овој пат поминува од село Лешок и е изграден според сите современи стандарди  за инфраструктурни градби на патишта. Иневститори на овој капитален проект се Општина Теарце во соработка со Агенцијата за државни патишта на Македонија , средствата се обезбедени од Светската банка за развој.
Од канцеларијата за информации на Општина Теарце.

Градоначалникот Исен Асани реализира работна средба со Peace Corps во Општина Теарце.

 

Градоначалникот на општина Теарце реализираше  официјална средба со раководството на "PeaceCorps" на чело со директорката  Џенин Дорш, која се занимава со реализација Програмата на оваа организација. Тема на разговорот беше соработката и можностите за понатамошна соработка во областа на образованието, културата и традициите.
Додека  г-ѓа Евелина Alibegovska, преставничка на "PeaceCorps", го информира Претседателот за акциониот план на организацијата  "PeaceCorps" за 2014 година, предвиден да се реализира во општина Теарце.

 

Општина Теарце во соработка со УСАИД, ја започна проектот за подобрување на јавното осветлување.

 

Општина Теарце во соработка со НВО „ЦЕД“, во склоп на проектот за климатските промени, со текничка подршка од MILEU KONTAKT, и финансирана од USAID, овие денови започнал со реализацијата на проектот со заменување на постоечките не ефикасни светилки со нови економски светилки во целата територија на општина Теарце. Конкретно ќе се заменат околу 1.200 светилки, додека сумата е од околу 2 милиони денари. Ова преставува една многу важна инвестиција за општина Теарце.

 

Во О.У. Еќрем Чабеј во с. Непроштено на Општина Теарце е инагуриран системот на централно греење со биомаса.

 

Денес на дата 20 Јануари , во 11 часот во локалите на О.У.“Еќрем Чабеј“ во с.Непроштено, во присуство на работниците по образование, општински советници, директори на основни училишта, родители и ученици на ова училиште, градоначалникот на општина Теарце г.Исен Асани инаугуираше системот на централно греење во ова училиште. Ова е по прв пат во едно основно училиште да се псотави еден таков вид на греење со биомаса. Реализатор на работите е компанијата “Дарданиа“, додека инвестицијата е реализирана од општина Таерце.

 

Општина Теарце ивестира во подобрување на патната инфраструктура во с.Слатино.

 

Општина Теарце продолжува со капитални инвестиции за подобрување на патната инфраструктура на селава на општина Теарце. Конкретно, се тампонира и продолжува бекатонирањетона локалниот пат “Поток“ во с.Слатина, во должина повеќе од 300 метри и широчина од 5 метри. Овој локален пат е многу важен за граѓаните на с.Слатина и ќе го подобри очигледно движењето на граѓаните и автомобилите во с.Слатина.

 

Општина Теарце продолжува со реализација на капиталните хидро-енергетски проекти со изградба на седум мини-хидроцентрали во територијата на Општина Теарце.

 

Општина Теарце продолжува со капитални инвестиции во областа на енергетиката за граѓаните на општина Теарце. Конкретно, на дата 26 Октомври 2013, градоначалникот на општина Теарце г.исен Асани зедно со министерот за економија Валон Сараќини ги посетија локациите каде се изградени две мини-централи и се разгледаа на терен работите за изградба на третата хидроцентрала кој е при крај. Овие три мини-хидроцентрали се градат во реката “Бистрица“ во с.Теарце и ќе имат капацитет од 6 МW, додека градежните работи за овие три мини-хидроцентрали се реализират од страна на италијанска компанија Hidro SoloPower. Овие три мини-хидроцентрали се седми дел на мини-хидроцентрали кои се градат во селата на општина теарце и и нивниот завршеток ќе овозможува доволна електрична енергија повеќе од 1000 семејства во територијата на општина Теарце.за овој капитален пројект во областа на енергетиката Министерството за Економија има поделено 22.000.000, 00 евра. Реализацијата на овој капитален проект претставува една можност за развојот на економијата и туризмот во општина Теарце.

 

Завршува проектот за водоводот во село Нераште.

 

Заврши реализацијата на проектот за водоводот во село Нераште. Конкретно завршија градежните работи за изградба на базентот каде ќе се акумулира водата од две електро-пумпи. За ова цел, општина Теарце во соработка со ЕВН-Македонија е во завршна фаза  на работите за снабдување со електрична енергија на електро-пумпите кои ќе го извршат црпењето на водата.. конкретно, се постави трафо од висок напон во мал напон кои ќе снабдуват со струја електро-пумпите, како и столбови до електор- пумпите, кои се го извржат црпењето на водата и ќе го акумулират во базентот, кој потоа ќе ги снабдува граѓаните на с.Нераште со вода за пиење.

 

Општина Теарце денес заврши со градежните работи за асфалтирање на патот кој води до големиот камен во село Доброште.

 

Општина Теарце успешно ги заврши капиталните инвестиции за подобрување на патната инфраструктура во село Доброште. Конкретно денес завршија работите за асфалтирање на патот која води до големиот камен во село Доброште. После ова капитална инвестиција, продолжуваме со други инвестиции за подобрување на патната инфраструктура во другите села во општина Теарце.

Општина Теарце инвестира и во подобрувањето на патната инфраструктура во село Нераште.

 

Оптшина Теарце продолжува со многуте инвестиции за подобрување на патната инфраструктура на селата во општина Теарце. Конкретно, се поставуваат бекатони во една важна улица во село Нераште. Ова е многу важна улица за граѓаните на с.Нераште и очигледно ќе го подобри нивното движење и претставува една од многуте инвестиции, кои општина Теарце ги реализира по селата на општина Теарце.

Општина Теарце инвестира и во подобрувањето на патната инфраструктура во село Одри.

 

Оптшина Теарце продолжува со многуте инвестиции за подобрување на патната инфраструктура на селата во општина Теарце. Конкретно, се поставуваат бекатони во една важна улица во село Одри. Оваа улица очигледно ќе го подобри движењето на граѓаните на с.Одри како и на другите села во општина Теарце.

Општина Теарце го подобрува патната инфраструктура во село Глоѓи.

 

Оптшина Теарце продолжува со многуте инвестиции за подобрување на патната инфраструктура на селата во општина Теарце. Овој пат, се поставуваат бекатони во една улица во село Глоѓи во должина од 300 метри. Ова е многу важна улица за граѓаните на с.Глоѓи и на другите села на општина Теарце.

 

Денес на 19.Септември.2013, завршија работите од втората фаза за асфалтирање на патот кој води до големиот камен во село Доброште.

 

Денес на дата 19.Септември.2013 година, завршува втората фаза на асфалтирањето на улицата во с.Доброште,улицата од кривината на с.Нераште која води до големиот камен во с.Доброште. конкретно,денеска заврши поставувањето со песок и со тампонирање со песок на ова важна улица за граѓаните на с.Доброште. Ова ја преставува втората фаза на работите, додека третата фаза значи асфалтирањето на улицата се очекува да заврши во следната недела. Ова улица е со должина повеќе од 1000 метри и со широчина од 4 метри и преставува една важна улица за граѓаните на село Доброште како и за другите села во општина Теарце.

Денес на 19.Септември.2013, завршија градежните работи за асфалтирање на патот кај населбата на македонците во село Доброште.

 

Продолжуват капиталните инвестиции во патната инфраструктура на општина Теарце. Денес завршија градежните работи за асфалтирање на патот кај населбата на македонците во влезот на с.Доброште. ова инвестиција се реализира од општина Теарце во соработка со Европската банка за развој. Овој  пат е во должина од 1.500 метри и со ѓирочина од 4 метри. Ова инвестиција очигледно ќе го подобри движењето на граѓаните на с.Доброште како и другите села на општина Теарце.