Градоначалникот на општина Теарце г. Нухи Незири учествуваше на коктелот организиран од Амбасадата на Република Косово во Данска.

 

На вториот ден од посетата на Данска, градоначалникот на општина Теарце, г. Нухи Незири, беше примен од амбасадорот на Република Косово во Германија, кој ја покрива и Данска, г. Фарук Ајети, од конзулите на Косово во Кралството Данска, г. Валдрин Граинца и Ментор Халилај со кои разменија информации и заеднички подароци.

 

Градоначалникот Незири беше примен и од амбасадорот на Северна Македонија во Данска, г. Фатон Бејта, со кого разговараа за работата на амбасадата и нивните услуги за граѓаните на Северна Македонија, кои живеат во Данска. На свечената вечера беа присутни и амбасадорот на САД во Данска, г. Алан Левентал, министер за правда на Данска Питер Хумелгард итн.

 

Претседателот Незири се сретна и со проф. Тое Магнусен, долгогодишен активист на албанската кауза, Нилс Хенрик Хуге, поранешен војник на ОВК и автор на книгата „Косова“. Градоначалникот Незири имаше пријателски средби и со претставници на албанските здруженија во Данска, активисти, Невзат Ќамили, Бардил Ислами, Ибрахим Џемајли, Ндерим Ибрахими, Муја Бериша, членот на собранието на општина Лоланд Фалстер. Пријателски средби имаше и со претставниците на албанските здруженија во Шведска, Мурат Кочи и Џеват Јусуфи.

 

Продолжија интензивните средби на претседателот Незири со познатите албански бизнисмени во Данска, браќата Сервет и Несет Исмани, сопственици на неколку ресторани во центарот на Копенхаген, Зеќа Хазири, сопственикот на синџирот ресторани БУКА во Копенхаген, Дула Елмази, бизнисмен од областа на градежништвото, како и сопственикот на Бурек Хауз во Малме г. Милаим Маколи. Градоначалникот Незири вечерва ја продолжува агендата на средби со албанската дијаспора која доаѓа од општина Теарце.

 

Општина Теарце www.TEARCE.gov.mk